Thursday, February 24, 2011

PSC WORLD HISTORY -OBJECTIVE


World history Questions

1. What was Alexander's main problem in the campaign against the Persians?
A: Weak navy          
B: Weak army
C: No money
D: Rubella
E: Poor infrastructure
2. What was the intent of Luther's Address to the Christian Nobility?
A: To demonstrate Luther's literary prowess
B: To enumerate Luther's economic complaints against the Church in Germany
C: To create a separate nation of Protestants
D: To escape religious persecution
E: To keep him out of prison 

3. The First Triumvirate was composed of Caesar, Crassus, and _____.
A: Pompey
B: Hector
C: Lepidus
D: Augustus
E: Brutus

4. Who established the first civilization in Mesopotamia?
A: Macedonians
B: Sumerians
C: Babylonians
D: Egyptians
E: Assyrians

psc INDIAN HISTORY OBJECTIVE


61. In which capacity thousands of women were employed in the empire of Vijayanagar ?
(A) Accountants
(B) Royal bodyguards
(C) Palace guards
(D) All of the above
Ans : (D)
62. Select the correct chronological order of following reformers of the medieval Bhakti movements by using code given below—
1. Namdeva
2. Vallabhacharya
3. Ramananda
4. Kabir
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 3, 4, 1, 2
(D) 4, 1, 2, 3
Ans : (C)
63. Who was the founder of Pushti marg ?
(A) Chaitanya Mahaprabhu
(B) Vallabhacharya
(C) Madhavacharya
(D) Yamunacharya
Ans : (B)
64. Who was the founder of Qalandariya sect ?
(A) Skeikh Badiuddin Shah
(B) Kutubuddin Kalandar
(C) Shah Abdullah
(D) Abdul Aziza Makki
Ans : (D)
65. In which Hindu Kingdom of medieval India the image of deity Tirupati or Lord Venkateshvara has been depicted on its gold coins ?
(A) The Vijayanagar Empire
(B) The Kingdom of Hoyasalas of Dwarasamudra
(C) The Kingdom of Kakathiyas of Warrangal
(D) The Kingdom of Yadavas of Devagiri
Ans : (A)
66. Who built the city of Nagalapura ?
(A) Bukka I
(B) Devaraya I
(C) Krishnadeva Raya
(D) Virupaksha
Ans : (C)

MODERN INDIA-OBJECTIVE FOR PSC


31. Which one of the following pairs
is not correctly matched ?
(A) Jhansi —Laxmi Bai
(B) Gwalior —Tatya Tope
(C) Kanpur —Nana Saheb
(D) Allahabad —Kunwar Singh
Ans : (D)
32. The official historian of the movement of 1857 was—
(A) S. N. Sen
(B) R. C. Majumdar
(C) Tarachand
(D) V. D. Savarkar
Ans : (A)
33. Match the following associations with their presidents—
(a) British Indian Association, 1851
(b) Deccan Association, 1852
(c) Bombay Association, 1852
(d) British Indian Madras Association, 1850
1. Raja Radhakant Dev
2. Gopal Hari Deshmukh
3. C. Y. Mudaliar
4. Jamshedji Jijabhai
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 1 2 4 3
(C) 1 2 3 4
(D) 1 2 4 3
Ans : (D)
34. Who had chaired the Indian Education commission in 1882 ?
(A) Macaulay
(B) Sadler
(C) W. W. Hunter
(D) None of the above
Ans : (C)
35. Who was the founder of Seva Sadan in Bombay ?
(A) Baharamji Malabari
(B) Shiva Narrain Agnihotri
(C) R. G. Bhandarkar
(D) B. K. Jayakar
Ans : (A)

Tuesday, February 22, 2011

PSC HSST HISTORY-Historiography

Historiography

Historiography is essentially the history of writing history and how different viewpoints and
interpretations impact that writing.  The goal of this paper is to discuss how the writing of
history has developed over the last 2,500 years and how a modern historical outlook has
emerged, by where the past is seen as different than the present and the future; where time is a
constant movement toward new developments.  This is a linear view of time and history.  The
opposite is cyclical view of time, where the present and future are like, or almost like, the past. 
The modern historical outlook thus embraces the linear view and rejects the cyclical view.
Moreover, over time there emerged a modern historical methodology that stressed that in
analyzing history and things in the past, the emphasis should be on looking at secular, rather
than divine, causation.  This means that events in the past were caused by human actions rather
than divine beings. 
Finally, the modern historical outlook also stresses the importance of using primary sources –
documents from the time period – in writing history.

PSC OBJECTIVE-INDIAN HISTORY


Indian History
1. The officer responsible for the safe custody of land records during the Gupta period was known as—
(A) Dhruvadhikarana
(B) Karanika
(C) Samaharta
(D) Shaulkika
Ans : (B)
2. The Prakrit text Gaudavaho describes the deeds of—
(A) Bhaskaravarman
(B) Isanavarman
(C) Sasanka
(D) Yasovarman
Ans : (D)
3. Which of the following refers to ‘Pushyabhuti’ as the founder of the Vardhana dynasty ?
(A) Kadambari
(B) Harshacharita
(C) Banskhera Inscription of Harsha
(D) Yuan-Chwang
Ans : (B)
4. The first Gupta ruler to assume the title of the ‘Maharajadhiraja’ was—
(A) Srigupta
(B) Chandragupta I
(C) Samudragupta
(D) Ghatotkacha
Ans : (B)
5. Which one of the following statements about Chinese pilgrim Fa-Hien’s travel in India is not correct ?
(A) He came to India during the reign of Chandragupta II
(B) His object was to visit the holy places of Buddhism
(C) He came by the sea route
(D) He visited whole India and went back to his country by the land route
Ans : (C)

INDIAN HISTORY AND CULTURE OBJECTIVE QUESTIONS


INDIAN HISTORY AND CULTURE OBJECTIVE QUESTIONS
1. Who among the following taught the doctrine of 'Shunyata' ?
(A) Nagarjuna 
(B) Shankaracharya
(C) Harisena 
(D) Vallabhacharya

2. Who of the following kings was an ardent follower of Jainism ?
(A) Bimbsara
(B) Mahapadma Nanda
(C) Kharavela
(D) Pulakesin II

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Name of author)
(a) Abul Fazl
(b) Nizamuddin Ahmad
(c) Krishnadeva Raya
(d) Kalhan
List-II (Name of the book)
1. Tabqat-i-Akbari
2. Akbarnama
3. Rajatarangini
4. Amuktamalyada
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 3 1 4 2
(C) 2 1 4 3
(D) 3 4 1 2

4. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Shiekh Shihabuddin Suharwardi—Sufi Saint
(B) Chaitanya Maha Prabhu—Bhakti Saint
(C) Minhaj-us siraj—Founder of Sufi order
(D) Lalleshwari—Bhakti Saint

5. To which dynasty did Ashoka belong ?
(A) Vardhana 
(B) Maurya
(C) Kushan 
(D) Gupta

6. Which one of the following battles was fought between Babar and the Rajputs in 1527 ?
(A) The First Battle of Panipat
(B) The Battle of Khanwa
(C) The Battle of Ghagra
(D) The Battle of Chanderi

7. Aryabhatta and Varahamihira belong to which age ?
(A) Guptas 
(B) Cholas
(C) Mauryas 
(D) Mughals

Sunday, February 20, 2011

INDIAN HISTORY-OBJECTIVE


Indian history solved objective questions
1. The institution of Varna appeared in the
(a) Rig Vedic period
(b) later Vedic period
(c) Period of the Manava Dharma Shastra
(d) period of the consolidation of the text of the Mahabharata.

2. Which of the following Vedas is a collection of spells and incantations?
(a) Rig Veda
(b) Sama Veda
(c) Yajur Veda
(d) Atharva Veda
3. 800B.C.-600B.C is designated as the
(a) Period of Brahmanas
(b) period of the Sutras
(c) Period of Ramayana
(d) period of Mahabharata
4. What was the main difference between the Indus Valley civilization and Vedic civilization?
(a) Indus Valley civilization was urban, whereas the Vedic civilization was rural.
(b)Peepal tree was worshipped in Indus valley civilization whereas Burgad tree was worshipped in Vedic civilization.
(c) The main emphasis in Indus Valley civilization was on trade whereas in Vedic age it was on religion.
(d) Indus Valley civilization believed in non violence whereas Vedic civilization had no hard and fast rules about it.
5. Which of the following is an Upanishad?
(a) Aitreya
(b) Vijasena
(c) Chandogya
(d) Krishna Karnamruta
6. The Vedic deity Indra was the goddess of
(a) Wind
(b) Eternity
(c) Rain and thunder
(d) Fire